Crveni križ/krst općine Tuzla
Izbornik
Dešavanja
<< Novembar 2021 >>
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Posljednje slike
Posljednji online korisnici
Vildana 265 Sedmica
Maisaa 344 Sedmica
azur niksic 396 Sedmica
Almedin 409 Sedmica
edo_96 409 Sedmica
@mir 423 Sedmica
miRz@ 431 Sedmica
mirha 450 Sedmica
Elmina 453 Sedmica
Majda 457 Sedmica
Prikaži više...
Pratite nas!

Prijavi se
Posljednji Video Klipovi
The Universal Declaration of Human Rights
http://www.humanr...center.org
Video o ljudskim pravima.

Ukupno pregleda: 36,118
Haiti Earthquake Aftermath Montage
Video o zemljotresu na Haitiju.
Ukupno pregleda: 66,793
Zajedno možemo napraviti nešto!
http://cktuzla.com.ba/images/slider3.jpg http://www.cktuzla.com.ba/images/100gcktz.png http://cktuzla.com.ba/images/slider2.jpg http://cktuzla.com.ba/images/slider1.jpg http://cktuzla.com.ba/images/slider4.jpg
Nedjelja/Tjedan solidarnosti
Nedjelja/Tjedan solidarnosti

Nedjelja/Tjedan solidarnosti će se, u skladu sa Planom rada Crvenog križa FBiH za 2016. godinu, provesti u periodu od 24. do 31.10.2016. godine.

Aktivnosti u Nedjelji/Tjednu solidarnosti se provode pod motom «SOLIDARNOST NA DJELU». Osnovni cilj aktivnosti je pružanje pomoći stanovništvu u potrebi.

Preporuka je da se ove godine aktivnosti, usmjere na prikupljanju prehrambenih artikala za socijalno ugroženo stanovništvo. Tokom trajanja Nedjelje/Tjedna solidarnosti aktivnosti organizacija u strukturi Crvenog križa Federacije BiH biti će usmjerene u pravcu socijalno humanitarne i promotivno-informativne djelatnosti.

U većim tržnim centrima volonteri će raditi na animiranju stanovništva i prikupljanju namirnica, koje će po završetku Nedjelje/Tjedna biti raspoređene u pakete i uručene socijalno-ugroženim porodicama.


230 članova Inicijativnih grupa aktivnog starenja obilježilo Međunarodni dan starijih osoba
230 članova Inicijativnih grupa aktivnog starenja obilježilo Međunarodni dan starijih osoba

U sklopu projekta „Sunčana jesen u mojoj zajednici“ Stručna služba Crvenog križa grada Tuzla, uz podršku mladih volontera bila je suorganizator obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u našem gradu.


Obilježen Svjetski dan prve pomoći
Obilježen Svjetski dan prve pomoći

Kao i svake godine,  druga subota u mjesecu septembru je posvećena obilježavanju Svjetskog dana prve pomoći. Crveni krst/križ grada Tuzla je Svjetski dan prve pomoći ove godine obilježio združenom edukativno-pokaznom vježbom službi zaštite i spašavanja Štaba civilne zaštite Grada Tuzla.

 

Pored članova Službe zaštite i spašavanja CK Tuzla (SZiS) u vježbi su učestvovali i Štab Civilne zaštite grada Tuzla; Civilna zaštita TK- Tim za deminiranje i uklanjanje NUS-a; Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla (PVJ) ; MUP TK PU Tuzla; Služba hitne medicinske pomoći JZNU Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla (SHMP); Dobrovoljno vatrogasno društvo Mladi vatrogasci Tuzla; kao i gosti  iz  Crvenog krsta/križa Bijeljina, Brčko Distrikt, Gračanica i Osijek.

Vježbi je prethodio defile vozila svih učesnika praćen kolonom pješaka koju su činile ekipe prve pomoći iz srednjih i osnovnih škola sa područja grada Tuzla kao i ekipa SZiS CK Tuzla.

 

Nakon kratkog obraćanja gospodina Seada Hasića, sekretara CK Tuzla i gospodina Joze Nišandžića, komadanta Gradskog štaba Civilne zaštite, zvukom obrušavanja i vriskom unesrećenih započela je edukativno-pokazna vježba. Radilo se o simulaciji zemljotresa i požara sa više unesrećenih osoba. Na  poziv odgovorne sugrađanke na lice mjesta prvo su pristigle Profesionalna vartogasna jedinica i policija a potom su pozvane i SHMP sa SZiS CK Tuzla.

 

Policija je obezbjedila mjesto nesreće, vatrogasci su pravovremeno evakuisali unesrećene osobe iz objekta a potom pristupili gašenju požara, dok su za zbrinjavanje unesrećenih bile zadužene ekipa prve pomoći SZiS CK Tuzla zajedno sa gostima iz CK Osijek a teže povrijeđene je preuzimala SHMP.

 

 S obzirom da smo željeli staviti naglasak na edukativni karatkter vježbe, po jedan predstavnik svake od navedenih službi je davao objašnjenje i uputstvo građanima uporedo sa tokom vježbe.

 

U toku prvog dijela vježbe došlo je do kratkog prekida jer je jedna osoba u publici kolabirala, a srećom učesnici vježbe su blagovremeno pružili pomoć tako da nije bilo nikakvih posljedica.

 

Po završetku evakuacije i zbrinjavanja unesrećenih iz objekta, članovi DVD Mladi vatrogasac su demonstrirali gašenje požara na zapaljenoj osobi kao i pravilnu primjenu protivpožarnih aparata.

 

Potom se začula eksplozija i vrisak uplašene djevojke čiji su prijatelji nastradali u minskom polju. Brzom intervencijom tima za deminiranje i uklanjanje NUS-a CZ TK unesrećeni su izbavljeni na sigurno mjesto, gdje im je pružena prva pomoć od strane SZiS CK Tuzla. Gospodin Benedin Pejić, stručni savjetnik za deminiranje u Kantonalnoj upravi civilne zaštite je naveo koji su to najčešći razlozi zbog kojih ljudi uđu u minsko polje ne obazirući se na postavljene oznake, na koji način TUN tim evakuiše unesrećene iz minskog polja kao i to da je u našoj zemlji idalje prisutan problem miniranih područja i uputio građane na poseban oprez.

 

Vježbu smo završili demonstriranjem prve pomoći kod osobe sa generaliziranim toničko-kloničkim epileptičkim napadom i osobe koja ima gušenje zalogajem. Iako smo očekivali da zbrinjavanje osobe sa epileptičkim napadom započnu građani kako bismo im na licu mjesta ukazali na greške koje redovno čine u ovakvoj situaciji, zbog prethodne neplanirane intervencije u publici doktorica Selma Mehačević iz SHMP je brzo intervenisala i pokazala spremnost svog tima.

 

Evaluiranjem i sumiranjem utisaka sa vježbe uz druženje i ručak koji su pripremili članovi CK općine Gračanica i CK Tuzla, priveli smo kraju obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći.

 

Naše procjene ukazuju na činjenicu da je direktno ili indirektno učešće u Združenoj edukativno-pokaznoj vježbi uzelo oko 200 učesnika a da je nekoliko stotina građana pratilo sam tok cjelokupne vježbe. Ako se uzme u obzir defile vozila sa opremom kroz grad kao i defile ekipa prve pomoći slobodna procjena je da je par hiljada građana tog dana imalo priliku vidjeti da se u gradu dešavaju aktivnosti pod obilježjem Crvenog križa.


Apel za pomoć stanovništvu Republike Makedonije
Apel za pomoć stanovništvu Republike Makedonije

 

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je pokrenulo apel za prikupljanje sredstava za pomoć stanovništvu pogođenom katastrofalnim poplavama u Makedoniji.
Donaciju možete uplatiti na žiro račun:
140-101-11300020-18 otvoren kod SBERBANK BH d.d. Sarajevo
ili
pozivom na broj: 17003 – na koji donirate 2,00 KM.
Zahvaljujemo se na Vašoj donaciji.


Informacija o obilježenom Svjetskom danu zdravlja
Informacija o obilježenom Svjetskom danu zdravlja

Crveni križ grada Tuzla između ostalog redovno provodi određene aktivnosti vezane za prevenciju zdravlja i obilježavanju značajnih datuma u ovoj oblasti. U svijetu se 7 april obilježava kao Svjetski dan zdravlja kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje. Cilj obilježavanja je između ostalog, da se skrene pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Tema pod kojom se ove godine obilježava Svjetski dan zdravlja je dijabetes, uz slogan „Pobijedimo dijabetes“.