Crveni križ/krst općine Tuzla
Izbornik
Dešavanja
<< April 2021 >>
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Posljednje slike
Posljednji online korisnici
Vildana 233 Sedmica
Maisaa 312 Sedmica
azur niksic 364 Sedmica
Almedin 376 Sedmica
edo_96 377 Sedmica
@mir 390 Sedmica
miRz@ 399 Sedmica
mirha 417 Sedmica
Elmina 420 Sedmica
Majda 425 Sedmica
Prikaži više...
Pratite nas!

Prijavi se
Posljednji Video Klipovi
The Universal Declaration of Human Rights
http://www.humanr...center.org
Video o ljudskim pravima.

Ukupno pregleda: 33,739
Haiti Earthquake Aftermath Montage
Video o zemljotresu na Haitiju.
Ukupno pregleda: 63,530
Zajedno možemo napraviti nešto!
http://cktuzla.com.ba/images/slider3.jpg http://www.cktuzla.com.ba/images/100gcktz.png http://cktuzla.com.ba/images/slider2.jpg http://cktuzla.com.ba/images/slider1.jpg http://cktuzla.com.ba/images/slider4.jpg
Otvoren je Centar za njegu i pomoć u kući
Otvoren je Centar za njegu i pomoć u kući

Danas je upriličeno svečano otvaranje Centar za njegu i pomoć u kući Crvenog križa/krsta općine Tuzla, uz veliki broj gostiju i veliku podršku Načelnika Općine Tuzla, gospodina Jasmina Imamovića. 

Ukratko o početku implementacije projekta

Švicarski Crveni križ, ured u Bosni i Hercegovini prepoznao je Crveni križ/krst općine Tuzla, kao izuzetno dobrog partnera za realizaciju Projekta "Njega i pomoć u kući".

Početkom 2013. godine izvršeno je potpisivanje  Memoranduma o saradnji sa Švicarskim Crvenim križem, nakon toga se, na osnovu podataka Centra za socijalni rad,  Dom zdravlja Tuzla i podataka koji su prikupili aktivisti u Mjesnim organizacijama Crvenog križa, izvršilo odabiranje  nekoliko mjesnih zajednica te je  izvršena početna analizu potreba za uslugama njege i pomoći u kući. Početne procjena je pokazala da su Mjesne zajednice Sjenjak i Slatina,  zajednice koje su pokazale najveću potrebu za uslugama njege i pomoći. 

Podaci do kojih se došlo nakon analize terena:

-       Po dobnoj zastupljenosti većina ispitanika su bile osobe treće životne dobi osobe od 71 do 90 godina života, i to 50 ispitanika muškog i 102 ispitanika ženskog spola,

-       Od ukupno 152 ispitanika 31% su potpuno nepokretne osobe, 50% polupokretne i 19% ispitanika se može kretati,

-       Na pitanje iz inicijalnog upitnika da li su u mogućnosti plaćati usluge njege, samo 22 ispitanika se izjasnilo da mogu, dok su se ostali izjasnili da ne mogu jer su u jako teskoj finansijskoj situaciji. 

-       Mnogi od njih su pored potrebe za njegom u kući iskazali i potrebu za finansijskom podrškom, paketima hrane, higijene i lijekovima. 

Naprijed iznesene informacije  govore o tome da je jako velika potreba starijih osoba za njegom i pomoći u kući, ali da je isto tako i velika socijalna ugroženost naših straijih sugrađana. 

Sve ove informacije govore o tome da je jako velika potreba starijih osoba za njegom i pomoći u kući, ali da je isto tako i velika socijalna ugroženost naših straijih sugrađana. S tim u vezi  zadatak Crvenog križa ali i lokalne zajednice jeste pronalazak načina za kreiranje modela kućne njege zasnovanog na potrebama stanovništva, koji će im biti priuštiv a finansijski održiv za pružaoca usluge.  

"Mnoge svoje zamisli, ideje i planove nećemo moći sami realizirati, pa se i ubuduće nadamo da ćemo nailaziti na još veće razumijevanje i podršku lokalne zajednice, Općine Tuzla,  i da ćemo  također dobivati i određena materijalna i finansijska sredstva za ostvarenje naših konkretnih planova za razvijanje ovog programa." istakao je Predsjednik Crvenog križa Mr.med.sc.dr Mario Križić.

Za sve informacije, dobro došli ste u naš Centar za njegu i pomoć u kuću u ulici Džafer mahala broj 15. ili nas kontaktirajte na broj telefona: 035/251 - 604.Share This News
Social Sharing: Facebook Tweet This
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


Nema komentara.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.