Crveni križ/krst općine Tuzla
Izbornik
Dešavanja
<< April 2021 >>
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Posljednje slike
Posljednji online korisnici
Vildana 233 Sedmica
Maisaa 312 Sedmica
azur niksic 364 Sedmica
Almedin 376 Sedmica
edo_96 377 Sedmica
@mir 390 Sedmica
miRz@ 399 Sedmica
mirha 417 Sedmica
Elmina 420 Sedmica
Majda 425 Sedmica
Prikaži više...
Pratite nas!

Prijavi se
Posljednji Video Klipovi
The Universal Declaration of Human Rights
http://www.humanr...center.org
Video o ljudskim pravima.

Ukupno pregleda: 33,739
Haiti Earthquake Aftermath Montage
Video o zemljotresu na Haitiju.
Ukupno pregleda: 63,530
Zajedno možemo napraviti nešto!
http://cktuzla.com.ba/images/slider3.jpg http://www.cktuzla.com.ba/images/100gcktz.png http://cktuzla.com.ba/images/slider2.jpg http://cktuzla.com.ba/images/slider1.jpg http://cktuzla.com.ba/images/slider4.jpg
Obilježena II godišnjica postojanja i rada Centra za njegu i pomoć u kući
Obilježena II godišnjica postojanja i rada Centra za njegu i pomoć u kući

Neki od pokazatelja postignutih rezultata u  radu Centra za njegu i pomoć u kući Crvenog križa/krsta Tuzla

Uvod

Crveni križ/krst grada Tuzla je uz finansijsku pomoć i asistenciju Švicarskog Crvenog križa u Bosni i Hercegovini 2013. godine pokrenuo Projekat „Njega i pomoć u kući“  koji će se realizovati  do kraja 2016. godine.

Generalni cilj projekta:

Doprinijeti zdravlju i blagostanju socijalno osjetljivih osoba i osoba sa onesposobljenjem na području grada Tuzla, olakšavajući svakodnevni život u toplini njihovih domova. Korisnici usluga su uglavnom bolesne, nepokretne i slabopokretne osobe. Usluge koje se najčešće koriste su: individualna briga o korisniku, koja uključuje njegu tijela, kupanje, njega kože i masaža, pomoć pri presvlačenju i oblačenju, toaleta intimnih dijelova, zamjena pelena i prevencija dekubitusa. Pored indvidualnih usluga, usluge koje se najčešće koriste su društvene usluge i usluge pomoći u kući i to: priprema obroka, održavanje higijene prostora u kojem korisnik boravi, promjena posteljnog rublja, kupovina kućnih potrebština, obavljanje administrativnih poslova, razgovor sa korisnikom i čitanje raznih tekstova korisiku, pratnja korisnika do zdravstvene ustanove i šetnja.

- Usluge su se počele pružati u novembru 2013. godine kada smo imali 9 korisnika.

- U novembru 2014. godine imali smo 47  korisnika.

- U novembru 2015. godine Centar za njegu i pomoć u kući ukupno opservira 103 korisnika usluga, što je u poređenju sa periodom iz 2014. godine više za 219 %

 • Centar za njegu i pomoć u kući trenutno upošljava osam njegovateljica i jednu Odgovornu medicinsku sestru

 Monitoring

 • Projektom je predviđen monitoring vršenja usluga koje provede uposlenice Švicarskog Crvenog križa i Koordinator za zdravstvo u Crvenom križu grada Tuzla periodično.
 • Nakon nekoliko izvršenih kontrola može se konstatovati da su korisnici usluga zadovoljni načinom pristupa, odnosa i poštovanja, kao i stručnim radom medicinske sestre i njegovatelja/ica.
 • Potvrda za ovo je povećavanje broja usluga i vremena trajanja usluge kod korisnika. 

Zaključci

 • Crveni križ grada Tuzla je u skladu sa Zakonom o Crvenom križu/krstu FBiH i Statutom Crvenog križa grada Tuzla, preuzeo dio javnog ovlaštenja, da u ime Grada Tuzle provodi aktivnosti na zbrinjavanju dijela stanovništva kome je zbog starosti ili bolesti potrebna pomoć lokalne zajednice.  
 • Analizirajući rad Centra u proteklih dvije godine može se  zaključiti  da se Centar razvijao po principu uzlazne putanje a da je broj usluga pruženih od strane zaposlenih u velikom porastu.
 • Trenutno se u okviru Centra pruža usluga za 103  korisnika.
 • U Tuzli živi veliki broj usamljenih, starijih i bolesnih osoba koje ne  mogu same brinuti o sebi niti imaju finansijska sredstva za plaćanje troškova pružanja usluga.
 • Participirajuća novčana sredstva koja se prikupljaju od korisnika su simbolična i u perspektivi su nedostatna za samoodrživost Projekta.
 • Do sada su u program  većinom uključeni korisnici koji mogu sami snositi participaciju troškova usluga njege i pomoći u kući koja je više simbolična.
 • Početna cijena usluga njegovateljica i medicinske sestre za usluge koje pružaju u domovima korisnika iznose 3,00 KM + PDV i 4,00 KM +PDV po jednom satu. Rad volontera do 1 h je besplatan, preko 1h iznosi 1,00 KM po satu.
 • Da bi obezbijedili kontinuitet rada Centra nakon finansijske podrške Švicarskog Crvenog križa koja se završava krajem iduće godine, potrebno je sa gradskim vlastima i kroz projekte Ministarstva za rad socijalnu politiku i povratak TK, obezbijediti finansijska sredstva s ciljem omogućavanja nastavka pružanja usluga u domovima korisnika kao i garanciju za očuvanje već otvorenih radnih mijesta unutar Crvenog križa.

Poruka i očekivanja:

Zbog kompleksnosti pitanja siromaštva i socijalne isključenosti, nerealno je očekivati da će se pozitivne promjene desiti kroz izolovane aktivnosti institucija vlasti ili aktivnosti koje provodi civilni i privatni sektor.

Evropski proces socijalnog uključivanja na razne načine promoviše mobilizaciju svih relevantnih aktera, a iskustva pokazuju da se mnogo bolji efekti u zajednici postižu ukoliko različiti akteri svojim resursima zajednički djeluju prema zajedničkom cilju.

S toga očekujemo značajniju podršku u finansiranju Projekta od strane Grada Tuzle i resornog ministarstva u Vladi Tuzlanskog kantona.Share This News
Social Sharing: Facebook Tweet This
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


Nema komentara.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.