Crveni križ/krst općine Tuzla
Izbornik
Dešavanja
<< Novembar 2021 >>
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Posljednje slike
Posljednji online korisnici
Vildana 265 Sedmica
Maisaa 344 Sedmica
azur niksic 396 Sedmica
Almedin 409 Sedmica
edo_96 409 Sedmica
@mir 423 Sedmica
miRz@ 431 Sedmica
mirha 450 Sedmica
Elmina 453 Sedmica
Majda 457 Sedmica
Prikaži više...
Pratite nas!

Prijavi se
Posljednji Video Klipovi
The Universal Declaration of Human Rights
http://www.humanr...center.org
Video o ljudskim pravima.

Ukupno pregleda: 36,118
Haiti Earthquake Aftermath Montage
Video o zemljotresu na Haitiju.
Ukupno pregleda: 66,793
Zajedno možemo napraviti nešto!
http://cktuzla.com.ba/images/slider3.jpg http://www.cktuzla.com.ba/images/100gcktz.png http://cktuzla.com.ba/images/slider2.jpg http://cktuzla.com.ba/images/slider1.jpg http://cktuzla.com.ba/images/slider4.jpg
Informacija o obilježenom Svjetskom danu zdravlja
Informacija o obilježenom Svjetskom danu zdravlja

Crveni križ grada Tuzla između ostalog redovno provodi određene aktivnosti vezane za prevenciju zdravlja i obilježavanju značajnih datuma u ovoj oblasti. U svijetu se 7 april obilježava kao Svjetski dan zdravlja kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje. Cilj obilježavanja je između ostalog, da se skrene pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Tema pod kojom se ove godine obilježava Svjetski dan zdravlja je dijabetes, uz slogan „Pobijedimo dijabetes“.

Mi u Crvenom križu se zalažemo da aktivnosti vezane za određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. aprila, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine. Tim povodom uposlenici Stručne služba i volonteri Crvenog krsta/ križa grada Tuzla u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, a pod pokroviteljstvom Švicarskog Crvenog križa, realizovali su niz aktivnosti na Trgu Slobode i šetalištu Korzo. U sastavu ekipe volontera su se nalazile i stručne osobe (ljekar, medicinska sestra, studenti medicine te uposlenice Zavoda)

Vršeno je mjerenje krvnog pritiska i vrijednosti šećera u krvi građanima na Trgu Slobode kao i distribucija informativnih letaka o aktivnostima Crvenog križa, Centra za njegu i pomoć u kući i Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Aktivnosti su se odvijale u vremenu od 11,00 do 13,00 h. U tom periodu izvršeno je 137 provjera vrijednosti šećera u krvi te oko 100 mjerenja krvnog pritiska. Imajući u vidu da se pozornost dala šećernoj bolesti slijedi analiza stanja kod osoba koje su podvrgnute kontroli:

Od ukupnog broja mjerenja šećera u krvi 101 (73,7%) građana je imalo normalnu vrijednost šećera u krvi a 13,1% (101) građana je imalo umjereno povišene vrijednosti ŠUK-a (preddijabetes). Svima koji su imali povećane vrijednosti šećera u krvi dat je savjet o pravilnoj ishrani, povećanju fizičke aktivnosti, prestanku pušenja, smanjenju tjelesne mase, povremenom mjerenju ŠUK kao i posjeti porodičnom ljekaru.

13,1% (18) građana je imalo vrijednost ŠUK preko 11,1 mmol/L što predstavlja ozbiljan problem. S obzirom da su to većinom osobe kojima je od ranije postavljena dijagnoza šećerne bolesti, dat im je savjet da redovno uzimaju preporučenu terapiju uz pridržavanje svih ostalih nefarmakoloških mjera te da se što ranije jave svom porodičnom ljekaru radi eventualne korekcije terapije. Date su im i informacije o komplikacijama dijabetes mellitusa te savjet kako da se njihova pojava što više odgodi.

Jedna osoba je imala vrijednost ŠUK iznad 11,1 mmol/L a do sada se nije liječila od dijabetes mellitusa. Savjetovano mu je da se što hitnije javi svom porodičnom ljekaru radi dalje obrade te najvjerovatnije postavljanja dijagnoze šećerne bolesti i uključenja adekvatne terapije.

                                                                          Koordinator zdravstvenih i socijalnih programa:

                                                                                        Alma Zonić, doktor medicine     Share This News
Social Sharing: Facebook Tweet This
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


Nema komentara.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.