Crveni križ/krst općine Tuzla
Izbornik
Dešavanja
<< Oktobar 2020 >>
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Posljednje slike
Posljednji online korisnici
Vildana 209 Sedmica
Maisaa 287 Sedmica
azur niksic 340 Sedmica
Almedin 352 Sedmica
edo_96 353 Sedmica
@mir 366 Sedmica
miRz@ 375 Sedmica
mirha 393 Sedmica
Elmina 396 Sedmica
Majda 401 Sedmica
Prikaži više...
Pratite nas!

Prijavi se
Posljednji Video Klipovi
The Universal Declaration of Human Rights
http://www.humanr...center.org
Video o ljudskim pravima.

Ukupno pregleda: 31,827
Haiti Earthquake Aftermath Montage
Video o zemljotresu na Haitiju.
Ukupno pregleda: 60,702
Zajedno možemo napraviti nešto!
http://cktuzla.com.ba/images/slider3.jpg http://www.cktuzla.com.ba/images/100gcktz.png http://cktuzla.com.ba/images/slider2.jpg http://cktuzla.com.ba/images/slider1.jpg http://cktuzla.com.ba/images/slider4.jpg
Obilježen Svjetski dan prve pomoći
Obilježen Svjetski dan prve pomoći

 

 

Kao i svake godine,  druga subota u mjesecu septembru je posvećena obilježavanju Svjetskog dana prve pomoći. Crveni krst/križ grada Tuzla je Svjetski dan prve pomoći ove godine obilježio združenom edukativno-pokaznom vježbom službi zaštite i spašavanja Štaba civilne zaštite Grada Tuzla.

 

Pored članova Službe zaštite i spašavanja CK Tuzla (SZiS) u vježbi su učestvovali i Štab Civilne zaštite grada Tuzla; Civilna zaštita TK- Tim za deminiranje i uklanjanje NUS-a; Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla (PVJ) ; MUP TK PU Tuzla; Služba hitne medicinske pomoći JZNU Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla (SHMP); Dobrovoljno vatrogasno društvo Mladi vatrogasci Tuzla; kao i gosti  iz  Crvenog krsta/križa Bijeljina, Brčko Distrikt, Gračanica i Osijek.

Vježbi je prethodio defile vozila svih učesnika praćen kolonom pješaka koju su činile ekipe prve pomoći iz srednjih i osnovnih škola sa područja grada Tuzla kao i ekipa SZiS CK Tuzla.

 

Nakon kratkog obraćanja gospodina Seada Hasića, sekretara CK Tuzla i gospodina Joze Nišandžića, komadanta Gradskog štaba Civilne zaštite, zvukom obrušavanja i vriskom unesrećenih započela je edukativno-pokazna vježba. Radilo se o simulaciji zemljotresa i požara sa više unesrećenih osoba. Na  poziv odgovorne sugrađanke na lice mjesta prvo su pristigle Profesionalna vartogasna jedinica i policija a potom su pozvane i SHMP sa SZiS CK Tuzla.

 

Policija je obezbjedila mjesto nesreće, vatrogasci su pravovremeno evakuisali unesrećene osobe iz objekta a potom pristupili gašenju požara, dok su za zbrinjavanje unesrećenih bile zadužene ekipa prve pomoći SZiS CK Tuzla zajedno sa gostima iz CK Osijek a teže povrijeđene je preuzimala SHMP.

 

 S obzirom da smo željeli staviti naglasak na edukativni karatkter vježbe, po jedan predstavnik svake od navedenih službi je davao objašnjenje i uputstvo građanima uporedo sa tokom vježbe.

 

U toku prvog dijela vježbe došlo je do kratkog prekida jer je jedna osoba u publici kolabirala, a srećom učesnici vježbe su blagovremeno pružili pomoć tako da nije bilo nikakvih posljedica.

 

Po završetku evakuacije i zbrinjavanja unesrećenih iz objekta, članovi DVD Mladi vatrogasac su demonstrirali gašenje požara na zapaljenoj osobi kao i pravilnu primjenu protivpožarnih aparata.

 

Potom se začula eksplozija i vrisak uplašene djevojke čiji su prijatelji nastradali u minskom polju. Brzom intervencijom tima za deminiranje i uklanjanje NUS-a CZ TK unesrećeni su izbavljeni na sigurno mjesto, gdje im je pružena prva pomoć od strane SZiS CK Tuzla. Gospodin Benedin Pejić, stručni savjetnik za deminiranje u Kantonalnoj upravi civilne zaštite je naveo koji su to najčešći razlozi zbog kojih ljudi uđu u minsko polje ne obazirući se na postavljene oznake, na koji način TUN tim evakuiše unesrećene iz minskog polja kao i to da je u našoj zemlji idalje prisutan problem miniranih područja i uputio građane na poseban oprez.

 

Vježbu smo završili demonstriranjem prve pomoći kod osobe sa generaliziranim toničko-kloničkim epileptičkim napadom i osobe koja ima gušenje zalogajem. Iako smo očekivali da zbrinjavanje osobe sa epileptičkim napadom započnu građani kako bismo im na licu mjesta ukazali na greške koje redovno čine u ovakvoj situaciji, zbog prethodne neplanirane intervencije u publici doktorica Selma Mehačević iz SHMP je brzo intervenisala i pokazala spremnost svog tima.

 

Evaluiranjem i sumiranjem utisaka sa vježbe uz druženje i ručak koji su pripremili članovi CK općine Gračanica i CK Tuzla, priveli smo kraju obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći.

 

Naše procjene ukazuju na činjenicu da je direktno ili indirektno učešće u Združenoj edukativno-pokaznoj vježbi uzelo oko 200 učesnika a da je nekoliko stotina građana pratilo sam tok cjelokupne vježbe. Ako se uzme u obzir defile vozila sa opremom kroz grad kao i defile ekipa prve pomoći slobodna procjena je da je par hiljada građana tog dana imalo priliku vidjeti da se u gradu dešavaju aktivnosti pod obilježjem Crvenog križa.

Tokom trajanja vježbe mnogi članovi su uživo na Facebooku prenosili pojedine supozicije i situacije. Statistika sa funpagea ukazuje da je oko 5000 osoba pogledalo pojedine objave, snimke ili fotografije od tog događaja.

Od sredstava javnog informisanja bili su prisutni a svoje priloge u javnost su emitirali RTV 7 Tuzla, RTV Slon i RTV TK, te mnogobrojni portaliShare This News
Social Sharing: Facebook Tweet This
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Like:


Nema komentara.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.