Crveni križ/krst općine Tuzla
Izbornik
Dešavanja
<< Maj 2021 >>
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Posljednje slike
Posljednji online korisnici
Vildana 237 Sedmica
Maisaa 315 Sedmica
azur niksic 368 Sedmica
Almedin 380 Sedmica
edo_96 380 Sedmica
@mir 394 Sedmica
miRz@ 403 Sedmica
mirha 421 Sedmica
Elmina 424 Sedmica
Majda 429 Sedmica
Prikaži više...
Pratite nas!

Prijavi se
Posljednji Video Klipovi
The Universal Declaration of Human Rights
http://www.humanr...center.org
Video o ljudskim pravima.

Ukupno pregleda: 33,975
Haiti Earthquake Aftermath Montage
Video o zemljotresu na Haitiju.
Ukupno pregleda: 63,810
Programske aktivnosti

Socijalna djelatnost:

Programom socijalne djelatnosti obuhvaćene su najugroženije kategorije stanovništva (stari, bolesni, osobe bez ikakvih primanja ili sa primanjima koja nisu dovoljna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba). Sredstva za finansiranje ovog programa obezbjeđuju se preko donacija ili organizovanjem raznih akcija kojima se prikupljaju kako novčani prilozi tako i prehrambeni i higijenski artikli. Program socijalne pomoći se provodi u kontinuitetu tokom cijele godine.

Zdravstvena djelatnost:

S ciljem podizanja svijesti populacije, naročito kod mladih ljudi, Crveni križ/krst provodi razne aktivnosti s ciljem edukacije o reproduktivnom zdravlju, tuberkulozi, ovisnostima itd. Jedan od vidova te edukacije su radionice na temu splono prenosivih bolesti, HIV/AIDS-a i neželjene trudnoće ali tu spadaju i aktivnosti kojima Crveni križ/krst obilježava 1. decembar, Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Naša organizacija radi i na širenju svijesti opće populacije o tuberkulozi s ciljem prevencije ovog oboljenja. Sedmica borbe protiv tuberkuloze od 14.-21.sept. se obilježava svake godine i to putem raznih predavanja o ovom oboljenju ali se također i prodajom markica obezbjeđuju odredena finansijska sredstva za pomoć već oboljelim licima. 

Prva pomoć:

Crveni križ/krst organizuje obuku i ispite iz oblasti prve pomoći za vozače motornih vozila, ali radi i na edukaciji širih kategorija društva iz ove oblasti organizovanjem raznih obuka i predavanja. Vec tradicionalna aktivnost Crvenog križa/krsta je i organizovanje općinskog takmičenja osnovnih škola iz prve pomoći kao i slanje prvoplasirane ekipe na kantonalno takmičenje. Ekipe Crvenog križa/krsta općine Tuzla su dva puta bile na evropskom takmičenju iz prve pomoći, te postigle zavidne rezultate.

Dobrovoljno darivanje krvi:

Crveni križ/krst općine Tuzla realizira zadatke animacije, regrutacije i promocije dobrovoljnog darivanja krvi te tokom čitave godine organizuje akcije dobrovoljnog darivanja krvi i pomaže realizaciji istih po mjesnim zajednicama, školama, fakultetima, preduzećima, institucijama, privrednim društvima. Krajnji cilj je prikupljanje dovoljnih količina krvi u saradnji sa transfuziološkim službama i drugim nadležnim institucijama.

Program "Upozoravanje na opasnosti od mina i NUS-a":

Upozoravanje na opasnost od mina kao poseban sistem, usmjeren ka ugroženim društvenim grupama, a svodi se na upozoravanje na mine, kao i edukaciju koja je usmjerena na promjenu svijesti i ponašanja kod rizičnih grupa. U praksi to dovodi do pokretanja javnih kampanja informiranja i intezivnog rada sa djecom školskog uzrasta. Značajno mjesto u provedbi ovih aktivnosti zauzima i Crveni križ/krst općine Tuzla.

Tradicionalni datumi Crvenog križa/krsta:

Obilježavanja tradicionalnih datuma u organizaciji Crvenog križa/krsta i manifestacije koje se tim povodom organizuju imaju za cilj da se mobilišu volonteri, uz dodatno ispoljavanje entuzijazma za dobrovoljnim radom i na taj način pojača intezitet pružanja određenih usluga korisnicima Crvenog križa/krsta.

Služba traženja:

Ovaj program podrazumijeva traženje nestalih lica i uručivanje pisama o zatvaranju slučajeva traženja nestalih osoba koje su ekshumirane i identifikovane. Od ove godine u aktivnosti traženja nestalih bit će uključena i tri volontera Crvenog križa/krsta općine Tuzla.

Odgovor u slučaju katastrofa:

U Crvenom križu/krstu općine Tuzla organizovana je Služba zaštite i spašavanja. Svoje poslove navedena služba obavlja u dvije faze, i to faza spašavanja (za vrijeme trajanja prirodne ili druge nesreće) i faza otklanjanja posljedica koje su nastupile štetnim djelovanjem prirodne ili druge nesreće. 

Faza spašavanja se odnosi na:

- učešće u organiziranju i pružanja socijalne pomoći i zdravstvene zaštite građanima u slučaju prirodnih nepogoda, epidemija i drugih većih nesreća

- raspoređivanje pomoći primljenje od nacionalnih i međunarodnih društava.

- saradnju sa ostalim službama zaštite i spašavanja

- organiziranje, prihvatanje i smještaj evakuiranog stanovništva sa područja zahvaćenog prirodnom ili drugom nesrećom

- provođenje ostalih mjera koje mogu doprinijeti zbrinjavanju stanovništva.

U fazi otklanjanja posljedica Služba vrši sljedeće poslove:

- angažira stručne timove socijalne i zdravstvene zaštite koji će raditi na otlanjanju posljedica

- organizira prikupljanje humanitarne pomoći za potrebe stanovnika sa područja zahvaćenog prirodnom ili drugom nesrećom

- traženje i evidentiranje nestalih osoba.

Kućna njega:

Program kućne njege se realizuje kroz brigu za osobe treće životne dobi, bolesne osobe, osobe koje žive same, a o kojima nema ko da brine i predstavljaju dio socijalnog programa. Kućna njega se ogleda u vidu kupovine pampers pelena, higijenskih artikala, hrane, lijekova i ogreva za najugroženije korisnike.


Share This Page
Social Sharing: Facebook Tweet This
URL:
BBcode:
HTML: